„Мистериозниот странец“ Марк Твен

Мистериозниот странец е последната новела напишана од Марк Твен. Објавена постхумно, за првпат во 1916 година. Оваа новела, со нагласена филозофска нишка, претставува сериозен социјален коментар адресиран до моралните чувства на проколнатата човечка раса. Твен, во ова провокативно дело, го негира провидение- то, душата, задгробниот живот, па дури и реалноста, како таква.  „Животот е само привид, сон.“ Година на издавање [...]

„Втор откос“ Дејан Величковски

Возбудлив трилер од почеток до крај! Приказна за битката на поединецот против корумпираниот систем. „Втор откос“ е роман, во кој преку главниот лик Симон, војник специјалец, добиваме слика за тоа како во секој од нас постои она двојство на добро и зло. На човек и ѕвер. На грижлив татко и сопруг од една страна и тренирана машина за убивање, од [...]