Сага за Олаф Светиот

Снори Стурлусон „Сага за Олаф Светиот“ се смета за скапоцен камен меѓу сагите за норвешките кралеви, напишана за кралот Олаф II од Норвешка, односно Олаф Харалдсон, подоцна прогласен за светец и патрон на Норвешка.Олаф Харалдсон (околу 995 ― 29 јули 1030 година) бил крал на Норвешка од 1015 година до 1028 година. Тој бил син на Харалд Гренске и Аста […]

„Цимет“, Ребека Таири

„Ова е книга за светот надвор и неговото прекршување од нашите внатрешни огледала. За луѓето што се сами среде толпа, за оние што живеат со мирисот на сеќавањата, впечатливи и интензивни како мирис на цимет. Нежно, исповедно, лирично, интимно и топло писмо...“ - Јулијана Величковска Година на издавање: 2020 Број на страни: 64 Димензии: 17 cm Корица: мека ISBN: 978-608-265-018-0 [...]