„Под дервишовото сиќе“ Андреј Ал-Асади

„Под дервишовото сиќе“ се најде во најтесниот избор од петте најдобри книги помеѓу два фестивала на Струшките вечери на поезијата за наградата „Браќа Миладиновци“ во 2018 г. „Андреј Ал-Асади се јавува како одличен познавач на дервишката (и исламската) духовна традиција, но и на античката грчка филозофија и драматургија. Песните изобилуваат со историски и филозофски реминисценции, со бројни алузии на источната […]