Исток Улчар

Исток Улчар е роден на 11.09.1996 година во Скопје. Ги објавил стихозбирките „Сенки низ циркускиот шатор“ (2014) и „Интензивен курс по агонија“ (2016). Неговата поезија е застапена во неколку избори на дела од млади македонски и екс-југословенски автори: „Антологија на младата авангардна македонска поезија“, „Лирски додекамерон“, „Rukopisi 36“, „Поетискон“ и др. Учествувал на повеќе книжевни читања, од кои како поважни […]

„Годишни времиња“ Јулијана Величковска

„Зачудува и восхитува не многу долгата нарација што е кажана паратаксички, со куси, разбирливи и моќни, прости реченици полни чувственост, страст за живот, топлина, љубов. И кога очекуваш сите сеќавања да бидат кажани во хипотакса, односно со бројни зависни реченици залепени за главната, независната, за да ја објаснат, гледај чудо – пријатно изненадување. Авторката Величковска, навлегува во длабочина, прави вешто [...]

„Доилката“ Лилјана Пандева

Романот „Доилката“ е добитник на наградата Стале Попов за најдобра прозна книга во 2016 год. што ја доделува Друштвото на писателите на Македонија.Роман, кој од првата до последната страница ве обзема со раскошна леснотија на читањето, бидејќи, приказната што ни ја раскажува Лилјана Пандева, иако ставена во историски рамки, ни открива непознати детали од македонската историја (40 денови од потрагата [...]

„Прием во градината“ Кетрин Менсфилд

„Ѝ завидував на стилот. Тоа беше единствениот стил поради кој завидував.“ - Вирџинија Вулф „Со стилот, Кетрин Менсфилд покажува зачудувачка сензитивност за ритамот и звукот, како и речиси стресувачка свест за структурата.“ - Конрад Ејкен „Учев од нејзината економичност, од смелоста на нејзината смисла за хумор, од нејзината брзина, од драматичните промени на тоа што е битно и од нејзината моќ да [...]

„Долината на стравот“ Артур Конан Дојл

Долината на стравот е четвртата и последна новела за Шерлок Холмс од Артур Конан Дојл. Романот е поделен во два дела: Трагедијата во Бирлстоун и Сплаварите. Конан Дојл со неговото типично линеарно раскажување не воведува во светот на мистериите, внимателно менаџирајќи ги елементите страв и терор. Новелата е филмувана неколкупати. Година на издавање: 2017 Број на страни: 174 Димензии: 21 [...]