proza
„Мистериозниот странец“ Марк Твен

„Мистериозниот странец“ Марк Твен

Мистериозниот странец е последната новела напишана од Марк Твен. Објавена постхумно, за првпат во 1916 година. Оваа новела, со нагласена филозофска нишка, претставува сериозен социјален коментар адресиран до моралните чувства на проколнатата човечка раса. Твен, во ова провокативно дело, го негира провидение- то, душата, задгробниот живот, па дури и реалноста, како таква.

 „Животот е само привид, сон.“

  • Година на издавање : 2016
  • Број на страни: 90
  • Димензии : 21
  • Корица : мека
  • Јазик: MK